Connect with us

Za ulovenie lanštiačky vyplatia zástrelné

Spravodajstvo

Za ulovenie lanštiačky vyplatia zástrelné

Za ulovenie lanštiačky vyplatia zástrelné

Záhorie ohrozuje africký mor ošípaných. Na Morave koncom roka potvrdili nákazu u ďalších kusov diviačej zveri, a keďže sa tak stalo v blízkosti hraníc, riziko zavlečenia ochorenia sa týka aj záhorského regiónu.

Poľovnícke združenia musia vo svojich revíroch zaviesť viaceré opatrenia, nariadené rezortom pôdohospodárstva. Cieľom je výrazne znížiť populáciu diviačej zveri a tým eliminovať riziko vypuknutia afrického moru ošípaných (AMO). „V prvom rade bol povolený celoročný intenzívny lov diviačej zveri bez ohľadu na vek a pohlavie,“ informoval tajomník RgO SPZ Senica Jozef Bachratý.  Poľovníci by sa podľa jeho slov mali zamerať najmä

na diviačice a lanštiačky, teda minuloročné diviačatá. „Aj keď je to vysoko nehumánne, iný spôsob, ako znížiť prírastky diviačej zveri, neexistuje,“ vysvetlil J. Bachratý. Za ulovenie lanštiačky a diviačice bude poľovníkom vyplácané takzvané zástrelné vo výške 30 eur za kus. Pri každom zastrelenom diviakovi musí poľovník zavolať štátneho veterinárneho lekára, ktorý zabezpečí odobratie vzoriek a ich vyšetrenie na AMO. Okrem celoročného lovu diviakov bol povolený odstrel aj na vnadiskách, a ministerstvo dokonca povolilo aj spôsoby lovu, ktoré sú inak zakázané, ako lov s nočným videním. Do platnosti tiež vstúpil celoročný zákaz prikrmovania raticovej zveri jadrovým krmivom, pretože pri ňom by mohlo dochádzať k zhlukovaniu diviačej zveri. Ešte prísnejšie opatrenia platia v takzvanej nárazníkovej oblasti AMO, pod ktorú spadajú poľovnícke revíre okresu Skalica, ležiace do 30 km od hraníc s Českom. Tu musia poľovníci hlásiť nielen všetku ulovenú, ale aj uhynutú diviačiu zver a zver s podozrivým správaním. U mŕtvych zvierat je nutné zabezpečiť odobratie vzoriek na vyšetrenie a telá alebo pozostatky uhynutých diviakov musia byť odstránené zakopaním, spálením alebo v kafilérii. Finančná odmena za ulovenie alebo nájdenie virologicky pozitívnych jedincov sa pohybuje od 50 do 67 eur za kus.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top