Connect with us

Pamiatky už možno nebudú zadarmo

Téma

Pamiatky už možno nebudú zadarmo

Pamiatky už možno nebudú zadarmo

SKALICA (mk) – Prehliadka historických pamiatok so sprievodcom býva v Skalici hitom letnej sezóny. Počas tej budúcoročnej však možno už nebude zadarmo. Mesto totiž uvažuje o tom, že za vstupy do pamiatok bude vyberať aspoň symbolické vstupné.

Predmetom rokovania posledného minuloročného zasadnutia mestského zastupiteľstva bolo aj vyhodnotenie letnej turistickej sezóny 2017. Zo správy vypracovanej vedúcou Turistickej informačnej kancelárie Renátou Medňanskou vyplýva, že záujem o prehliadky skalických pamiatok sa každoročne zvyšuje. Kým v roku 2004 túto možnosť využilo 8111 turistov, v roku 2010 ich už bolo 28 656 a v roku 2017 dokonca rekordných 47 862. Najväčšiemu záujmu sa tešia vstupy so sprievodcami, ktorých počas tohtoročnej letnej sezóny pracovalo v Skalici 27. „Títo sprievodcovia sú často prvým kontaktom s návštevníkom, a podľa nich si návštevníkov urobí dojem o meste. Preto by sme sa mali sústrediť na to, aby sme pre sprievodcovské služby získavali kvalifikovaných ľudí, schopných na vysokej úrovni prezentovať naše pamiatky,“ uviedol poslanec Martin Kojš.

V súvislosti s motivovaním sprievodcov sa vynorila otázka, či by vstupy do pamiatok počas turistickej sezóny nemali byť spoplatnené. V súčasnosti turisti platia za sprevádzanie po prehliadkach len mimo letnej sezóny. O téme už diskutovala ekonomická komisia a zavedenie určitého systému spoplatnenia vstupov do pamiatok s odborným výkladom sprievodcu ponúkla ako námet na zváženie. „Našou prioritou je udržať vysoký štandard sprievodcovských služieb, výnosy by preto mohli byť použité  práve na motiváciu ľudí na sprievodcovských miestach,“ vysvetlil Lukáš Tisoň. Nie všetci s ním však súhlasili. „Som prekvapený. Ekonomická komisia navrhuje spoplatniť vstupy do pamiatok, a pritom návrh spoplatniť parkovanie v meste, z ktorého by bol oveľa väčší finančný efekt, v komisii neprešiel,“ konštatoval Dušan Krivský. Primátor Ľudovít Barát síce uznal, že spoplatnenie pamiatok je jedným zo spôsobov, ako získať ďalšie financie do mestskej pokladnice, no sám zástancom takéhoto riešenie nie je. „Mám obavy, že ak toto zavedieme, návštevnosť klesne. V každom prípade sa takáto vec nedá rozhodnúť od stola a téme sa budeme seriózne venovať,“ prisľúbil primátor.

foto: Sprievodcovia po pamiatkach sú pýchou Skalice. Mesto investuje do ich vzdelávania a chce, aby boli dostatočne motivovaní.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top