Connect with us

Zmení veterný mlyn v Holíči majiteľa?

Spravodajstvo

Zmení veterný mlyn v Holíči majiteľa?

Zmení veterný mlyn v Holíči majiteľa?

HOLÍČ (rz) – Veterný mlyn v Holíči zrejme zmení majiteľa. Poľovné združenie Holíč, ktoré je vlastníkom objektu, totiž v súčasnosti rokuje s mestom o možnosti odpredaja samospráve. 

„Poľovnícke združenie je otvorené rokovať o prevode majetkových práv a povinností na mesto Holíč, pretože členovia združenia na čele s predsedom Mariánom Honzom sú presvedčení, že táto technická pamiatka by mala byť prístupná širokej verejnosti. V prípade jej odpredania súkromným vlastníkom by to tak nemuselo byť,“ uviedol pre Záhorák primátor Holíča Zdenko Čambal. Dodal, že rokovania sa ešte len začali, preto k celej záležitosti nemožno poskytnúť viac informácií.

Veterný mlyn v Holíči je jediným zachovaným veterným mlynom na Slovensku a patrí medzi takzvané holandské typy veterných mlynov. Kamenná trojpodlažná budova z 80-tych rokov 19. storočia mala do roku 1926 otočnú kužeľovú strechu so vsadeným veterným kolesom, ktorá bola nahradená tehlovou kupolou. V mlyne sa prestalo mlieť po 1. svetovej vojne. Potom objekt dlho chátral, až kým ho miestne poľovnícke združenie po roku 1970 dalo zrekonštruovať. Mesto má záujem v rámci projektu „Hony, lovy a hostiny“ vybudovať na pozemku pri veternom mlyne rozhľadňu.

Viac v téme Spravodajstvo

To Top