Connect with us

Seničanka Monika Šedivá: Šiť z lásky je krásna vec…

Spravodajstvo

Seničanka Monika Šedivá: Šiť z lásky je krásna vec…

Seničanka Monika Šedivá: Šiť z lásky je krásna vec…

Neustále vymýšľať, tvoriť, realizovať svoje nápady a premieňať ich na čarovné kúsky. To je Seničanka Monika Šedivá, interiérová dizajnérka, ale aj výrobkyňa originálnych čeleniek a ozdôb do vlasov. Jej výtvory z kvetín práve v týchto dňoch zdobia hlavu nejednej maturantky na stužkovej slávnosti, no po celý rok robia najkrajší deň ešte krajším aj nevestám. Monika sa stíha realizovať i napriek tomu, že jej prioritou je rodina a štyri krásne deti. Viac nám už prezradila v rozhovore. 

Kedy sa vo vás zrodil cit pre estetiku a tvorivosť?

Od malička som inklinovala ku krásnym veciam, mamina ma podporovala vo všetkom. Naučila som sa vyšívať, štrikovať, háčkovať, a v desiatich rokoch som prvý raz sadla k šijaciemu šliapaciemu stroju. Boli to prázdniny u starej mamy, tam vznikli prvé ušité šatôčky a košieľky pre bábiky. Neskôr to boli šaty – samozrejme, bez strihu. Strihy ma naučila „vyťahovať“ z Burdy mamina,ktorá nám po večeroch šila originálne veci. Tak sa mi to páčilo, že som sa rozhodla dať si prihlášku na Odevnú školu do Trenčína, odbor návrhárstvo. Skúšky som nespravila, tak som si vybrala Súkromnú dievčenskú odbornú školu v Senici. Prvé dva roky sme mali odbor Odievanie. Mali sme nové profesionálne továrenské stroje. Majsterka výcviku nás všetko naučila, od strihov až po vypracovanie odevov. Záverečné skúšky boli super, lebo sme sa predviedli vo vlastnoručne zhotovených odevoch.

Po skončení školy ste sa ale zamestnali ako fakturantka. Znamená to, že sa vaša vášeň pre tvorenie utlmila?

Nie, práve naopak. Príchodom mojej najstaršej dcéry Gabiky na svet som sa utvrdila v tom, že šiť z lásky je krásna vec. Čo sa dalo, to som pošila. Než sa mi narodila dcéra Elizabet, zvládli sme za šesť týždňov – toľko bol termín do pôrodu – prerobiť 3-izbový byt. A tu nastal zlom. Veľmi sa mi to zapáčilo. Len som musela ešte trošku počkať, lebo už sme čakali chlapca Šimonka. Keď mal Šimi rok, našla som inzerát, že otvárajú v Bratislave dvojročný kurz Dizajnér interiéru. V roku 2018 to bude desať rokov, čo som si založila živnosť a navrhujem interiéry pod značkou trenDizajn.   

S čím sa na vás ľudia najčastejšie obracajú, aké sú ich požiadavky? A je dôležité zohľadňovať v tejto práci aktuálne trendy?

Ľudia sa na mňa väčšinou obracajú so žiadosťou o návrh interiéru, či už ide o kuchyňu, kúpeľňu, detskú izbu alebo obývačku. Trendy sú dnes rôzne. Myslím si, že by sme mali počúvať najmä svoj vnútorný hlas, aby sme sa dobre cítili v prostredí, v ktorom bývame. Aj keď prídem na návštevu k zákazníkovi, máme na to približne dve hodiny, aby sme sa porozprávali o tom, čo požadujú, aké zvyky majú v rodine, aby sme to vedeli zakomponovať do dispozície projektu.

Okrem navrhovania interiérov sa venujete aj inej kreatívnej tvorbe – výrobe čeleniek. Ako ste sa k tomu dostali?

Čelenky som začala vyrábať pri príležitosti narodenia našej najmenšej dcérky Evelinky. Blížil sa termín s fotografkou Jankou Volkovou. Vtedy sa vo mne zrodil nápad, a do noci som šila šaty pre Evelinku. Čerešničkou na torte bola spomínaná čelenka. Janka sa stala mojou dvornou fotografkou, čelenky fotíme spolu. Modelku nám robí dcérka Elizabet. Každá nová čelenka je nová výzva, nová inšpirácia Vždy sa snažím o jedinečnosť a originalitu, ktorá je zadaná od zákazníčky. Niekedy vychádzať zo šiat, inokedy z účesu. Keď sa posadím za stôl a vidím krásne kvety, začne sa vo mne spúšťať prílev pozitívnej energie a lásky, ktorá sa prenáša na čelenky, hrebienky, venčeky, opasky či sponky.

Predpokladám, že nositeľkami čeleniek sú okrem malých dievčatiek hlavne mladé romantické nevesty…  

Moja prvá väčšia skúška bola minulý rok na Svadobnej výstave v Senici. Mala som úspech, nevestičky boli spokojné. Na móle som prezentovala sedem svojich výtvorov. Budúce nevesty si mohli vyskúšať a objednať všetky možné varianty, vyrobené z kvalitných umelých kvetov, perličiek, ale aj českých sklenených korálikov. Tento rok bude už tretí ročník Svadobnej výstavy, v senickom dome kultúry sa uskutoční 25. novembra. Chystám tam veľa noviniek pre nevesty. Okrem iného rada robím čelenky aj pre dievčatá, veselé farebné variácie vyjadrujú ich hravosť a bezprostrednosť. Veľmi rada chodím na jarmoky. Nesmelá radosť v očiach žien, ktoré si prvý raz vyskúšajú čelenku a odchádzajú s ňou vo vlasoch ma utvrdzuje v tom, že to, čo robím, robím s láskou. Ďakujem všetkým dievčatám a ženám za ich dôveru. Moju tvorbu môžu záujemkyne vidieť na facebooku Čelenky od Evelinky, a v Senici ich možno nájsť v kamennej predajni s detským tovarom Babyshop Natali.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top