Connect with us

Jaskyniari budujú múzeum

Spravodajstvo

Jaskyniari budujú múzeum

Jaskyniari budujú múzeum

PLAVECKÉ PODHRADIE (rz) – Záhorie bude mať múzeum jaskyniarstva. Stála expozícia Plavecký kras vzniká v obci Plavecké Podhradie a miestni jaskyniari by ju chceli otvoriť v polovici budúceho roka.

V súčasnosti je na Slovensku len jedno múzeum, venované histórii jaskyniarstva, a to v Liptovskom Mikuláši. Keďže však v lokalite Plaveckého krasu má jaskyniarstvo bohatú históriu, rozhodli sa členovia organizácie Jaskyniari Plavecké Podhradie zriadiť takúto expozíciu aj v záhorskom regióne. Múzeum vzniká v bývalej sýpke a pôvodne ho jaskyniari chceli otvoriť už v tomto roku. „Po zhodnotení situácie musíme s ťažkým srdcom priznať, že do konca roka to nestihneme. Vykonalo sa však už nemálo práce. Podarilo sa nám vypratať rokmi nazbieraný odpad, vymeniť práchnivé trámy i kompletnú krytinu a stabilizovať omietku steny budovy. Okrem toho sme vymenili polovicu podlahy na prvom poschodí a urobili kompletnú elektroinštaláciu,“ prezradili jaskyniari.

Teraz im zostáva ešte dokončiť podlahu, vypratať spodné podlažie a vymaľovať. V objekte je veľa odpadu, ktorý bude treba vyviezť, a nachádza sa tu aj uskladnený stavebný materiál a drevené hranoly, ktoré budú použité na opravu Plaveckého hradu. „To ale ešte nie je všetko. Pozornosť budeme následne venovať aj interiéru, ktorý bude treba vybaviť vhodným osvetlením, nábytkom a určite aj zabezpečovacím zariadením, aby boli zapožičané archeologické nálezy dostatočne ochránené,“ dodávajú jaskyniari.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top