Connect with us

Vodiči, bacha na cestách! Je tu ruja!

Spravodajstvo

Vodiči, bacha na cestách! Je tu ruja!

Vodiči, bacha na cestách! Je tu ruja!

V posledných dňoch na cestách regiónu častejšie dochádza k nehodám, ktoré sú spôsobené zrážkou vozidla s lesnou zverou. Príčinou je nielen jelenia a danielia ruja, ale aj plný les hubárov.

Jelenia ruja sa začala začiatkom septembra a potrvá do polovice októbra. „Jeleň si počas nej vytvára háremy rujných jeleníc a so svojimi sokmi bojuje o ich priazeň. V tomto období je menej ostražitý, takže pri prebiehaní cez cestu môže ľahšie prísť k jeho stretu s vozidlom,“ uviedol tajomník Regionálnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu Senica Jozef Bachratý.  Do ruje sa v týchto dňoch dostali aj daniele, u nich je však taktika „vábenia“ samíc celkom iná. „Daniel si vyrobí rujnú jamku, vystrieka ju semenom, a v tom sa rochá. Danielice potom po jednej za ním prichádzajú, obzerajú si ho, a ak je pre nich atraktívny, pária sa s ním. K zrážke s vozidlom zvyčajne príde, keď samice utekajú za danielom,“ prezradil J. Bachratý.

Zver sa ale častejšie na ceste v týchto dňoch nevyskytuje len z dôvodu ruje. „Družstevníci začali kosiť silážnu kukuricu, v ktorej sa zver ukrývala počas leta, keď nemala v lese dostatok potravy. Tým ju z polí vyhnali. V lese však zver v týchto dňoch nemá dostatok pokoja, pretože je v plnom prúde hubárska sezóna, a tak hľadá miesta, kde by sa mohla ukryť,“ vysvetlil J. Bachratý. K najrizikovejším úsekom v okrese Senica patrí cesta Senica – Jablonica a Jablonica – Trstín, kde sa vodiči môžu stretnúť hlavne s jeleňou a diviačou zverou. V okrese Skalica je najproblematickejšia cesta Senica – Radošovce a hlavne úsek pri motoreste Havran, kde je veľký výskyt danielej zveri. „Poľovníci k ochrane zveri používajú pachové ohradníky, ktorých účelom je odradiť zver od pohybu pri ceste. V regióne ich možno nájsť napríklad na ceste z Čárov do Kútov či z Borského Mikuláša do Lakšárskej Vsi,“ dodal J. Bachratý.    

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top