Connect with us

Tatér Stanley: Tetovanie by malo vystihovať osobnosť…

Rozhovor

Tatér Stanley: Tetovanie by malo vystihovať osobnosť…

Tatér Stanley: Tetovanie by malo vystihovať osobnosť…

Vyštudoval obchodnú akadémiu a získal bakalára zo sociológie. Ani jednému z týchto odborov sa však nevenoval. Seničanovi Stanislavovi Macákovi, prezývanému Stanley, učarovali „kérky“ a stal sa z neho profesionálny tatér. „Vždy som vedel, že sa chcem živiť maľovaním obrázkov na telo,“ priznáva majiteľ „Angel Ink tetovacieho štúdia“, ktoré úspešne funguje v Senici.

Pamätáš si ešte, kedy a kde si videl prvé tetovania?

Bolo to v Televíznych novinách, kde ukazovali zábery asi z prvej Tattoo Convention v Československu, čo je predstavenie tetovacích štúdií z viacerých krajín sveta, doplnené súťažou tatérov a sprievodným programom. Tam som videl nejaký obraz, ktorý sa zrazu pohol, a ja som zistil, že to bola niekoho noha. To ma doslova ohromilo! Keď som mal asi dvadsať rokov, dal som si spraviť prvé tetovanie, ale sníval som o tom už od detstva.

Ako vznikla myšlienka, že sám začneš tetovať?

Vždy som nejako vedel, že toto chcem robiť, týmto sa chcem živiť. Zmysel môjho života vidím hlavne v umení, a maľovanie obrázkov na telo jednoznačne je umenie.

Začiatky asi neboli jednoduché. Kto ti stál modelom?

Asi ako každý začínajúci tatér, učil som sa tetovať na sebe a kamarátoch. Našťastie boli chápaví a tolerantní. A ja som sa s každou kérkou zdokonaľoval.

Dnes máš vlastné štúdio. Kto tvorí tvoju klientelu?

Klientela je v súčasnosti rôznorodá, prichádzajú ku mne ľudia od 18 rokov, najstarší majú po sedemdesiatke. Prevažujú síce muži, no dievčat a žien je stále viac a viac. Aj požiadavky sú rôzne. Vždy sa ich snažím splniť, aby sme boli všetci s výsledkom maximálne spokojní.

Klienti k tebe idú doslova „s kožou na trh“. Na čo všetko musíš dávať pozor, aby bol výsledok naozaj taký, aký má byť, aby sa nič „nepokazilo“?

Koža a ľudské telo je ďalšie médium, na ktoré môže maliar „maľovať“. Tetovacie ihly sú teda také kovové štetce. Rozdiel od plátna spočíva v tom, že koža a časti ľudského tela nie sú ploché a nemajú obdĺžnikový tvar. Pri výbere tetovania sa musí brať do úvahy umiestnenie a kompozícia viacerých tetovaní je tiež úplne odlišná od obrazov. Ďalej na kožu sa nedajú neustále vrstviť farby, keďže je to živý orgán a prijme do seba farbu len na niekoľko „ťahov“. Veľmi dôležité tiež je, aby bolo štúdio a nástroje, ktoré používa, hygienicky čisté a sterilné.

Majú ľudia, ktorí k tebe prichádzajú, presnú predstavu o výsledku, alebo si nechajú aj poradiť?

Väčšinou prídu klienti do štúdia s fotkou, ktorú našli na internete, s tým, že toto si chcú nechať vytetovať. V tom prípade viem, akú majú predstavu o výslednom tetovaní, takže začnem tvoriť na tú tému niečo vlastné a tak sa dopracujem k finálnemu návrhu tetovania. Menej je tých, ktorí prídu s predstavou, čo by ich tetovanie malo vyjadrovať. Vtedy mám voľnejšiu ruku pri návrhu tetovania, môžem zapojiť svoju fantáziu. Sú aj takí klienti, ktorí chcú vytetovať napríklad mandalu, jednoducho preto, lebo sa im to páči. Ani s týmto nemám najmenší problém. Tetovanie by malo vystihovať osobnosť, alebo pripomínať nejakú udalosť v živote, ale zároveň má byť vecou len konkrétnej osoby a má mať význam len pre daného človeka.

Aké námety a motívy sú dnes žiadané? Existujú aj v tomto umení trendy?     

Momentálne je doba, kedy sa tetuje všetko, na čo si len dokážete spomenúť, a na všetky časti tela. Dnes sa už deliaca čiara v tetovaní medzi tým, čo je trendy a čo nie, úplne vytratila. Tetujú sa nápisy, ornamenty, tetuje sa farebne, čiernobielo, len čierno, bielo, tetujú sa hyperrealistické kvety, ale aj abstraktné skice. V súčasnosti sa štýly miešajú a tatéri majú takú obrovskú voľnosť v tvorivosti, akú nikdy nemali. A to je super! Ja sa momentálne nezameriavam na žiaden určitý štýl. Tetujem všetko, a riadim sa heslom jedného z mojich tatérskych vzorov Davida Klvača – „Hlavně, aby to bylo hezký…“

Zaujímavosťou je, že používaš len farby, ktoré nie sú testované na zvieratách. Súvisí to s tvojím životným štýlom a postojom?

Nejde len o farby. Všetko, čo je v štúdiu, je tzv. „vegan friendly“. Znamená to, že nepoužívam výrobky, ktoré obsahujú živočíšne produkty a sú pre mňa tabu všetky výrobky, u ktorých nemám stopercentnú istotu, že neboli testované na zvieratách. Sám nejem mäso už asi šesť rokov a snažím sa vyhýbať živočíšnym produktom. Cítim sa výborne a plný energie. Pravidelne športujem a už som na vegánskej strave odbehol polmaratón a o rok maratón.

Čo tvoje plány do budúcnosti? Súvisia s tetovaním?

Plány do budúcna sú veľké. Stále sa chcem zlepšovať v tetovaní a maľovaní, a pribrať k sebe ďalších tatérov a tým zväčšiť štúdio. Chcem sa tiež zúčastňovať súťaží v tetovaní a hosťovať v štúdiách po celom svete. No a snívam aj o tom, že v budúcnosti spravím výstavu svojich obrazov.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top