Connect with us

Na Záhorí vysychajú studne, pomáhajú aj hasiči

Spravodajstvo

Na Záhorí vysychajú studne, pomáhajú aj hasiči

Na Záhorí vysychajú studne, pomáhajú aj hasiči

Mimoriadne sucho na Záhorí zapríčiňuje vo viacerých obciach vysychanie studní pri rodinných domoch.  Problémy s vodou majú hlavne obyvatelia dedín, kde nie je vybudovaný verejný vodovod.

,,V niektorých domácnostiach je málo vody celoročne, hlavne v časti Močidľany. Horúce a suché leto je však z tohto pohľadu doslova kritické,“ hovorí starostka Popudinských Močidlian Dana Žúrková. V obci nie je verejný vodovod, ľudia sú preto odkázaní len na svoje studne. Voda v nich je pritom nekvalitná, často až zdraviu škodlivá, pretože obec nemá vybudovanú kanalizáciu. „Väčšina ľudí si na pitie kupuje balenú vodu z obchodu a vodu zo studne používa aspoň na pranie a osobnú hygienu. V súčasnosti však majú mnohí studne prázdne a sprchovať sa alebo prať musia chodiť k známym,“ priznáva D. Žúrková. Jej slová potvrdzuje aj jeden z miestnych občanov: „Voda je u nás problém číslo jeden. Veď ani mestskú bytovku tu nemožno kvôli vode postaviť. Vláda nič pre nás nerobí a starostovia sú bezradní. Ak sa bude takéto počasie opakovať, o dva roky vody nebude vôbec! Ešteže máme dobrovoľných hasičov, ktorí vodu do studní dopĺňajú…“

V Radošovciach žije vyše 1700 ľudí a aj tu je situácia s vodou zlá. „Bratislavská vodárenská spoločnosť síce v uplynulom období dokončila prepojenie skupinového vodovodu Senica – Holíč, v obci sú ale na vodovod napojené len tri ulici. Navyše ešte ide o lokalitu, kde je vody dostatok,“ informoval starosta Vladimír Kočárik. Veľké problémy podľa jeho slov majú hlavne ulice, ležiace na kopci smerom k Mokrému Háju a k Chropovu. „Ľudia nám hlásia, že ich 15 či 17 m hlboké studne sú už prázdne. Chceli by sa napojiť na verejný vodovod, ktorý je k nám dotiahnutý, no na prípojky nie sú financie. Máme síce spracovanú projektovú dokumentáciu a vydané stavebné povolenie, ide však o investíciu približne 4 milióny eur, čo je pre nás nepredstaviteľná čiastka,“ zdôrazňuje V Kočárik.

Problémy s nedostatkom vody sa obyvatelia Radošoviec snažia riešiť rôznymi spôsobmi: „Pomáhajú nám hasiči, ktorí občanom vodu dovážajú. Niektorí ľudia si prehlbujú studne, to však ale ešte nedáva záruku, že budú mať vody dostatok,“ konštatuje starosta.

Viac v téme Spravodajstvo

To Top