Connect with us

Kam na prírodné kúpaliská?

Spravodajstvo

Kam na prírodné kúpaliská?

Kam na prírodné kúpaliská?

Uprednostňujete na kúpanie prírodnú vodu pred umelými kúpaliskami? Na Záhorí je niekoľko jazier a prírodných vodných plôch, ktoré sú využívané na kúpanie. Prinášame vám ich prehľad a informácie, čo na nich nájdete.

 

Adamovské jazerá

Štrkoviská predstavujú vyhľadávanú rekreačnú lokalitu s možnosťou kúpania, pestovania vodných športov, ale i rybačky. Na upravených brehoch sa nachádzajú stánky s občerstvením, hygienické zariadenia a požičovňa vodných bicyklov. Kvalita vody je dobrá hlavne preto, že  aj v súčasnosti v severnom cípe jazera prebieha ťažba štrku, a to až z hĺbky 10 m. Voda sa tu extrémne neprehrieva, nehrozí úhyn rýb, ani kvasenie vody. Na jej kvalite sa podieľa aj vodné rastlinstvo. Na svoje si tu prídu i milovníci prírody. Oblasť bola vyhlásená za chránené vtáčie územie. Najmä južné jazero s množstvom maličkých ostrovov je hniezdiskom či zimoviskom mnohých vzácnych druhov vodného vtáctva. Na jeho  pozorovanie tu bola vybudovaná drevená rozhľadňa. Lákadlom sú vyhliadkové plavby loďou (následne možnosť navštíviť Archeopark Mikulčice, Lednicko-valtický areál, Pohansko či obec Tvrdonice.) Otvorená je požičovňa bicyklov a raftov, návštevníci majú k dispozícii vodné bicykle, areál je vybavený detskými preliezačkami. Občerstviť sa dá pri jazerách, ale aj pri rieke Morava, zahrať si tu môžete volejbal či petang.

 

Rudava s autokempingom 

Rekreačná oblasť Rudava pri Malých Levároch je pre Záhorákov obľúbenou destináciou na letné kúpanie. Jazero má tri upravené pláže – dve pieskové a jednu trávnatú – a stará sa o ne obec.

 Vodu v jazere hygienici pravidelne kontrolujú a počas tohtoročnej sezóny neboli zistené žiadne problémy. V minulosti sa tu síce vyskytlo premnoženie vodných rias, obec však zakúpila špeciálnu kosačku a vodné rastlinstvo pravidelne kosí. Vďaka autokempingu ATC Rudava je lokalita známa aj pre rekreantov z rôznych kútov Slovenska a ČR. Do prevádzky bol uvedený po dlhoročnej prestávke a vďaka kvalitnejším službám sa znovu dostáva do povedomia verejnosti. „Nainštalovali sme dva bazény, táborisko, altánok s krbom, k dispozícii je tu futbalové ihrisko, letné kino, spoločenská miestnosť s pingpongovým stolom, bufet aj animačný program pre deti. Autokemp tiež zabezpečuje splav rieky Moravy a Dyje od Lednice až po Devín s kompletnými službami,“ prezradil za prevádzkovateľa kempingu o. z. ATC Rudava Ľuboš Hroboň. Za najpodstatnejšie považuje, že staré chatky boli odstránené a nahradili ich dve nové chatky a dva bungalovy, v ktorých je spolu 30 lôžok. „Teší nás, že sa k nám v poslednej dobe vracajú rekreanti, ktorí sem pred mnohými rokmi chodievali ešte so svojimi rodičmi,“ zdôrazňuje Ľ. Hroboň.

 

Zo Sekúľ na Oširíd

Nielen obyvatelia Sekúľ veľmi dobre poznajú jazero nazývané Oširíd, ktoré sa nachádza v blízkosti obce. V letných mesiacoch je vyhľadávaným miestom oddychu a rekreácie, aj keď lokalita nemá prevádzkovateľa a kúpanie je tu len na vlastné riziko. Jazero vzniklo banskou činnosťou a voda v ňom je  hygienikmi kontrolovaná príležitostne. Popri rekreantoch vodnú plochu obľubujú aj rybári.

 

Na jazere Pieskovňa

Pri Plaveckom Štvrtku sa nachádza menšie prírodné jazero, nazývané Pieskovňa. Vodu v ňom  hygienici kontrolujú sporadicky a nevykazuje známky znečistenia, lokalita však nemá prevádzkovateľa a kúpanie je tu len na vlastné nebezpečenstvo. Pri jazere nie sú hygienické  zariadenia, súkromný bufet sa nachádza v blízkosti.

 

Gazárka v Šaštíne-Strážach

Rekreačná oblasť Gazárka bola tento rok hygienikmi vyradená zo zoznamu vôd, vhodných na kúpanie. Znamená to, že ak si v nej chcete zaplávať, môžete tak urobiť výlučne na vlastné riziko.

Voda v jazerách nie je sledovaná pravidelne, takže nikto nemôže zaručiť, že je v poriadku. Dôvodom pre nepopulárne rozhodnutie hygienikov boli opakované problémy s premnoženými sinicami v uplynulých rokoch. Mnohých rekreantov však od kúpania neodradí nič a vodné radovánky si naplno užívajú. Rekreačná oblasť je vybudovaná, má pekné pieskové pláže, obklopujú ju borovicové a dubové lesy, nechýba tu parkovisko, občerstvenie, sociálne zariadenie, ani možnosti na šport, turistiku a cykloturistiku. Poslednou novinkou z uplynulých rokov je minigolfové ihrisko a nordic walking.

 

 

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top