Connect with us

Záhoráčka v NASA

Téma

Záhoráčka v NASA

Záhoráčka v NASA

Zažila pocit beztiaže, prechádzala sa po Mesiaci a bola aj účastníčkou vedeckej expedície na Mars. Reč nie je o skúsenej kozmonautke, ale o učiteľke Základnej školy Záhorácka v Malackách. Sološničanka Júlia Jánošíková má za sebou päťdňový pobyt v americkom raketovom centre NASA,  kde okúsila podobný výcvik,  ako ozajstní astronauti.

Svoju prác snov – učiteľovanie – našla pred siedmimi rokmi. „Učím matematiku, fyziku a informatiku. Mojou veľkou záľubou je astronómia, tá pre mňa vždy bola najobľúbenejšou časťou fyziky. Blízko mám však aj k alternatívnym zdrojom energie, ktoré majú prostredníctvom Slnka tiež spojitosť s vesmírom,“ prezradila Júlia. Do raketového centra NASA v Alabame sa dostala vďaka grantovému programu spoločnosti Honeywell. Tá každý rok vyberá 200 učiteľov z celého sveta, ktorí majú možnosť okúsiť na vlastnej koži pocity skutočných astronautov. „Prvý rok ma nevybrali, tak som to skúsila aj druhý tok. A vyšlo to!,“ s hrdosťou hovorí Júlia. V jej skupine boli popri učiteľoch z USA aj pedagógovia z Českej republiky, Belgicka, Švajčiarska, Austrálie či Rumunska. Keďže slovenská vlajka sa predtým v centre neobjavila, je pravdepodobné, že Júlia bola vôbec prvou účastníčkou zo Slovenska. „Pre mňa to v prvom rade znamená veľkú česť, a potom aj šťastie a nádej, že môžem priniesť niečo nové na Slovensko a na naše Záhorie,“ zdôrazňuje. Počas pobytu sa sympatická učiteľka stretla s astronautom Clayom Andersonom, zoznámila sa s autorom knihy Rocketboys Homerom H. Hickamom, a nezabudnuteľné dojmy v nej zanechal aj Edward Buckbee, ktorý okrem toho, že bol ako technológ pri tom, keď ľudia prvýkrát vystúpili na Mesiac, bol aj prvým riaditeľom Alabama Space & Rocket Center. „Je to vizionár, žurnalista a veľký podporovateľ vesmírneho programu. Okrem týchto úžasných ľudí som však stretla aj učiteľov z celého sveta, ktorí určite nie sú priemernou vzorkou učiteľov. Sú úžasní a inšpiratívni, a ja som hrdá, že môžem byť súčasťou tejto skupiny ľudí,“ hovorí Júlia. Program v NASA však nebol len o prednáškach a besedách. „Vyskúšali sme si chôdzu po „Mesiaci“, čo znamenalo, že sme sedeli na stoličke, ktorá zo skutočnej hmotnosti človeka urobí šestinu a človek má vďaka tomu pocit, že skutočne chodí po Mesiaci. Zažili sme tiež nácvik evakuácie z havarovaného vrtuľníka, vyrábali sme modelový tepelný štít na návrat z vesmíru a vyskúšali sme si ešte veľa ďalších zaujímavých aktivít, ktoré sú použiteľné vo vyučovacom procese. Keby som mala identifikovať najväčší zážitok, nebolo by to možné. Celý pobyt bol totiž pre mňa ako jeden veľký krásny sen,“ priznáva Júlia. Malacká učiteľka verí, že sa je teraz podarí zorganizovať niekoľko besied, na ktorých bude môcť záujemcom sprostredkovať svoje zážitky. Prvá sa uskutočnila v sobotu 12. augusta v Sološnici, ďalšia bude začiatkom septembra v Malackách. „V škole plánujem so žiakmi pracovať na aktivitách, ktoré som zažila v NASA, aj na projektoch, ktoré sme si už vymenili s učiteľmi z celého sveta. Prajem si, aby sa do výnimočného programu dostalo čo najviac učiteľov, a v budúcnosti aj žiakov,“ dodala J. Jánošíková.

Group photo with ambassadors and team leaders/crew trainers on Day 1, Week 1 of the Honeywell Educators at Space Academy (HESA) at the U.S. Space and Rocket Center (USSRC) in Huntsville, Alabama, Thursday, June 15, 2017.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top