Connect with us

Malackí lukostrelci majú aj majstra Európy

Rozhovor

Malackí lukostrelci majú aj majstra Európy

Malackí lukostrelci majú aj majstra Európy

Lukostreľba sprevádza ľudí už desiatky tisíc rokov. Na začiatku éry človeka bola loveckým a vojenským umením, v súčasnosti je však už samostatným športovým odvetvím a dokonca aj olympijským športom. V Malackách už štyri roky pôsobí lukostrelecký klub Sagittarius, ktorý vychováva mladé športové talenty. Tie si z nedávneho šampionátu priviezli titul majstra aj vicemajstra Európy. Viac už nám v rozhovore prezradil predseda klubu Viliam Petráš. 

Spomínate si ešte na to, aké boli začiatky lukostreleckého klubu Sagittarius?

Lukostrelecký klub Sagittarius Malacky vznikol v máji 2013 a zakladali sme ho vtedy štyria nadšenci  lukostreľby – Sylvia Petrášová, Richard Gábriš, Ján Rozbora a ja. V Malackách v tom čase existoval len krúžok lukostreľby v rámci centra voľného času, ktorý nám z časových, ale najmä priestorových dôvodov nevyhovoval. Už vtedy sme chodili na rôzne súťaže a potrebovali sme priestor, kde by sme mohli trénovať na súťažné vzdialenosti a počas sezóny mať tréningy častejšie, aspoň trikrát do týždňa. Vzhľadom k tomu, že prenajatie priestorov, ale tiež vybavenie strelnice niečo stojí a pre jednotlivca je to veľká finančná záťaž, rozhodli sme sa založiť klub, aby záujemcovia o lukostreľbu mohli strieľať na plnohodnotne vybavenej strelnici. Toto sa nám podarilo vďaka Ministerstvu obrany SR, od ktorého si prenajímame nielen ihrisko, ale cez zimnú sezónu aj telocvičňu v Malackách. Začínali sme s malou členskou základňou, bolo nás štrnásť, ale v priebehu času sme sa postupne rozrástli na päťdesiat členov.

Prečo vám učarovala práve lukostreľba?

Je to šport, ktorý pomáha rozvíjať nielen fyzickú, ale aj psychickú stránku človeka. A pravdepodobne je to jeden z mála športov, kde sa stretáva história so súčasnosťou. V dnešnej dobe sú totiž v lukostreľbe používané luky od tých tradičných, ako je primitívny a jazdeckých luk, až po super moderné luky, ako sú olympijský luk a kladkový luk. Tie už majú napríklad moderné zameriavače a rôzne iné vymoženosti dnešnej doby. Mňa osobne na lukostreľbe najviac priťahuje tá historická časť tohto športu.

Váš klub nesie názov Sagittarius. Čo symbolizuje?

V čase, keď sme zakladali klub, hľadali sme vhodný názov, ktorý by vystihoval našu činnosť. Keďže ma baví história a v školských časoch som sa tiež zaoberal astronómiou, skúsil som hľadať týmto smerom a vyšiel mi z toho Sagittarius. Sagittarius je totiž latinský názov pre lukostrelca, a tiež je to označenie pre súhvezdie Strelca, ku ktorému sa viaže grécky mýtus o kentaurovi Krotosovi. Preto aj v znaku klubu máme štylizovaného kentaura.

Majú dnešní mladí ľudia záujem o lukostrelecký šport, keď je okolo nich toľko iných atraktívnych lákadiel? 

Členská základňa klubu je rôznorodá. Členmi môžu byť deti, chlapci aj dievčatá od štyroch či piatich rokov, horná hranica je bez obmedzenia. Často sa stáva, že do klubu chcú rodičia prihlásiť len deti, ale časom sa aktívnymi členmi stávajú aj oni. Lukostreľba je šport, ktorý jednoducho dokáže pohltiť celú rodinu. V súčasnosti viac ako polovicu klubu tvoria deti a juniori, medzi dospelými len mierne vedú muži. K získavaniu nových členov nerobíme žiadne nábory, ako je to typické u iných klubov, ale snažíme sa aktívne prezentovať klub na verejnosti. Často sa zúčastňujeme rôznych predvádzacích akcií, ktoré organizujú obce alebo rôzne organizácie. Patrí k nim napríklad Poľovnícky deň v Malackách, Hasprunský dubák v Studienke či rôzne firemné akcie, kde dávame možnosť účastníkom vyskúšať si streľbu z luku na terč alebo na 3D terče. V tomto roku sme sa stali organizátormi kola medzinárodného turnaja v 3D lukostreľbe v spolupráci s klubmi z Rakúska a Českej republiky, ohlas bol veľmi pozitívny. Taktiež máme za sebou aj organizovanie troch vlastných úspešných súťaži. Na všetky tieto súťaže majú voľný vstup diváci, ktorí potom môžu našu činnosť vidieť v reáli. Týmto spôsobom sa snažíme propagovať streľbu z luku ako šport, ale zároveň zviditeľňovať aj náš klub, a tak pritiahnuť ďalších nádejných lukostrelcov. Čo by mal záujemca o lukostreľbu vedieť či ovládať?

V podstate nemusí ovládať nič, len by mu nemala chýbať chuť a vôľa. Ak sa niekto chce stať lukostrelcom v našom klube, môže byt aj úplný začiatočník. Klub mu na určité obdobie vie zapožičať kompletnú vystroj, ako luk, šípy a chrániče, aby si nádejný strelec vyskúšal, či je to pravé lukostreľba, čo ho bude baviť. Takto nový člen nemusí na začiatok investovať žiadne veľké finančné prostriedky do vybavenia. Samozrejmosťou je inštruktáž vyškolenými inštruktormi alebo skúsenejšími členmi klubu, ktorí radi pomôžu a ukážu, ako na to. Mnohé prezradia aj tréningy,  ktoré klub organizuje v letnej sezóne 3x do týždňa na ihrisku a v zime v telocvični raz do týždňa. Veľa krát sa nám stalo, že prišiel niekto, kto si myslel, že  je to jednoduché, že hneď zo začiatku bude strieľať perfektne. Niektorí odišli sklamaní, ale väčšina ostala a po čase bolo vidieť prvé výsledky. Nielen, že lepšie strieľajú, ale aj po fyzickej a psychickej stránke sú na tom lepšie. Zistili, že im spevneli ruky, chrbát a ramená, a stali sa aj psychicky odolnejšími – presný zásah z luku totiž spočíva najmä v sústredení a psychickej rovnováhe.

Pravidelne sa zúčastňujete na domácich aj zahraničných súťažiach. Aké najväčšie úspechy ste dosiahli v poslednom období?
Náš klub tento rok oslávil štvrté výročie vzniku, a už aj za takto  krátke obdobie sa môžeme pochváliť peknými výsledkami. Vzhľadom k tomu, že náš klub je členom Slovenskej lukostreleckej asociácie 3D, aj súťaže, ktoré absolvujeme, sú prevažne 3D súťaže. Ide o preteky, kde sa strieľa na makety zvierat v životnej veľkosti a trať celej súťaže je vedená v rôznom prostredí. Celá trať má vlastne imitovať lov zvierat. Na takýchto súťažiach sa zúčastňujeme nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. K našim najväčším úspechom patrilo na Majstrovstvách Slovenska v roku 2016 druhé miesto Erika Rusnáka v kategórii juniorov, štvrté miesta pre Dávida Cíbika v kategórii junior a rovnako štvrtá priečka pre Rastislava Sárku v kategórii senior. Zatiaľ najväčší úspech sa nám podarilo dosiahnuť tento rok, keď na Majstrovstvách Európy, ktoré sa konali v Rakúsku, získali v kategórii juniorov prvé miesto Erik Rusnák a druhé miesto Dávid Cíbik. Žiaľ, v senioroch sme obsadili iba siedme miesto. Tento rok nás ešte čakajú ešte Majstrovstvá Slovenska a dúfam, že na budúci rok sa nám podarí úspešne zabojovať aj na Majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať tiež v susednom Rakúsku.

Čím pre vás osobne lukostreľba je, čo vám tento šport dáva?

Lukostreľba pre mňa osobne znamená  odreagovanie sa a relax, možnosť aspoň na nejakú dobu sa vymaniť z dnešného uponáhľaného sveta.  Vďaka tomuto športu sa cítim oveľa pohodovejšie nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke, pomáha mi odbúrať každodenný stres. Človek si pri tejto aktivite vie  perfektne vyvetrať hlavu, získa nové priateľstvá a neoceniteľné skúsenosti. Najmä je však bohatší o nezabudnuteľné zážitky s priateľmi rovnakej krvnej skupiny, a to nielen zo súťaží a predvádzacích akcií, ale aj  rôznych historických podujatí spojených s lukostreľbou.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top