Connect with us

Do jablonického kaštieľa sa vracia život

Rozhovor

Do jablonického kaštieľa sa vracia život

Do jablonického kaštieľa sa vracia život

Jablonický kaštieľ, historická pamiatka zo 16. storočia, bola postupne vykradnutá, dlhé roky chátrala a jej krása sa strácala v ruinách. Občianske združenie Útulný domov sa v decembri 2016 rozhodlo kaštieľu pomôcť fyzicky, materiálne aj finančne. Krôčik po krôčiku sa im darí meniť vzhľad objektu a mnohé ďalšie smelé plány ich ešte len čakajú. K prezentácii kaštieľa určite výrazne pomôže aj atraktívne podujatie – 1. historický festival „Návrat histórie & remesiel“, ktorý sa uskutoční 1. septembra. Viac nám za organizátora prezradil Martin Oravec.   

Už je to nejaký mesiac, čo ste sa pod hlavičkou združenia Útulný domov pustili do záchrany jablonického kaštieľa. Ako sa vlastne táto myšlienka zrodila?

Zrodila sa postupne z dlhoročného hnevu a smútku, ktorý nás s kolegami prepadol vždy, keď sme prechádzali okolo kaštieľa. Jedného dňa sme si povedali, že sa začneme pýtať, zisťovať a zaangažujeme sa do záchrany. Dnes je to cez pol roka, čo organizujeme dobrovoľnícke brigády.

Nezostali ste teda len pri slovách, ale hneď ste sa pustili aj do konkrétnych činov. Čo všetko sa vám doteraz podarilo urobiť?

V decembri 2016 to bol katastrofický scenár, bolo otvorené nádvorie, ktoré lákalo kohokoľvek vojsť a zobrať si, čo potrebuje. Boli otvorené okná, dvere, kaštieľ nemal žiadneho „pána“. Hneď v decembri sme začali odstraňovať stromy a kríky, ktoré sa nachádzali v streche, uzatvárať strešné diery kúpenou staršou krytinou a bielymi plachtami, aby tam ďalej nesnežilo, vyčistili sa rýny, opravila zadná brána, aby sa dvor mohol uzamknúť. Ďalej sme zadebnili okná, aby sme zabránili vstupu vandalom, a nainštalovali sa aj fotopasce. Od jari sme začali upratovať nádvorie a vnútro kaštieľa a vypratávať všetok odpad. Brigádnici doteraz naplnili celkovo 15 kontajnerov odpadu.

Ako vašu aktivitu vníma verejnosť a miestni obyvatelia?

Verejnosť bola spočiatku tak trochu skeptická, vnímali to zrejme tak, že zase sa tu niekto ukázal, kto to obratom vzdá. Postupom času ale cítime, že občania sa začínajú o kaštieľ zaujímať a celkovo stúpa viera, že sa to predsa len posunie vpred. Viacerí občania sa začali od jari aktívne zúčastňovať brigád, dokonca traja mladíci z obce nevynechajú takmer žiadnu brigádu, za čo majú náš veľký obdiv! Obec je nám takisto veľmi nápomocná, pomáha nám s už spomínanými kontajnermi a inými drobnosťami, bez ktorých sa brigády nezaobídu.

Už 1. septembra jablonický kaštieľ ožije aj inak, než „len“ brigádou – chystá sa tu veľké podujatie, ktoré ste pripravili v spolupráci s agentúrou Hector. O čo pôjde a na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť? 

Pôjde o historicko-remeselný festival a už sa naň nesmierne tešíme. Chceme ukázať ľuďom na Záhorí, že aj pamiatky, nad ktorými ľudia už len mávali rukou, vedia ožiť a posunúť sa vpred. Areál máme vyčistený, určité časti kaštieľa budú dokonca sprístupnené verejnosti na prehliadku so sprievodom historika. Festival si vychutnajú hlavne rodiny s deťmi, máme pre ne prichystané rôzne stánky s remeslami, ako sú výroba sviečok, razenie mincí, stredoveké krajčírstvo, obuvníctvo, výroba šípov, stredoveká kuchyňa a mnoho ďalších. Počas dňa budú bábkové predstavenia aj šermiarske a žonglérske vystúpenia. Samozrejmosťou budú priestory na posedenie, občerstvenie, stánky s medovníkmi, chillout zóna a veľa ďalšieho. Deti do 6 rokov budú mať vstup zadarmo. Návštevníci si budú môcť na pamiatku kúpiť kameninové poháre s logom kaštieľa Jablonica a aj takýmto spôsobom podporiť ďalšie práce v kaštieli.  Predpokladám, že aj po podujatí bude teda záchrana kaštieľa pokračovať. Aké aktivity ešte plánujete? 

Jednoznačne budú pokračovať, len záleží od financií, v akom tempe. V pláne je odstrániť novšiu prístavbu z minulého storočia a pokračovať v čistení vnútorných priestorov. Koncom roka máme v pláne požiadať o prvé granty z ministerstiev, uchádzať sa o príspevky 2% z daní a začať pracovať na postupnej rekonštrukcii strechy kaštieľa. Budúci rok chceme v každom prípade pokračovať aj v akciách a festivaloch pre občanov Záhoria. Začali sme rokovať so starostom a riešime, aký program by sme mohli naplánovať na rok 2018 a akou formou by nás v tom mohla podporiť obec. Vidím to pozitívne, na všetko ale treba trpezlivosť a optimizmus, a tie nám, našťastie, nechýbajú.

?????????

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top