Connect with us

Mladí chcú Senicu pretvoriť na lepšie miesto pre život

Rozhovor

Mladí chcú Senicu pretvoriť na lepšie miesto pre život

Mladí chcú Senicu pretvoriť na lepšie miesto pre život

„Najbližšia pomocná ruka je na konci tvojho ramena,“ tvrdil spisovateľ Mark Twain. A práve jeho slová si zvolili za svoje motto mladí Seničania zo združenia „Senica 2.0“, ktorí sa rozhodli byť aktívni a pomáhať tam, kde je ich pomoc potrebná a vítaná. Tím „Senica 2.0“ je dôkazom toho, že mladí nechcú len prijímať, ale aj dávať, a že práve oni hýbu svetom (i mestom, v ktorom žijú). Viac o ambíciách združenia nám prezradili jej členovia Aneta Šedivá a Matúš Michalička.

Keď sa povie „Senica 2.0“, koho si máme predstaviť?

Sme skupina mladých ľudí, ktorí a snažia dobrovoľne vo svojom čase pomáhať, rozdávať úsmev, meniť a zveľaďovať malými krokmi naše mesto. Senica 2.0 znamená to „upgrade“ nášho mesta na lepšiu verziu. Sme teda nová generácia, ktorá sa rozhodla urobiť Senicu lepším miestom pre život, partia ochotných, zodpovedných, veselých a vždy pripravených mladých ľudí, ktorí nechcú len sedieť doma.

Ako sa zrodila myšlienka združiť mladých ľudí, ktorí túžia v meste niečo zmeniť?

Inšpiráciou k vzniku našej organizácie bol Senický týždeň dobrovoľníctva. Vtedy sme si uvedomili, že nechceme pomáhať len jeden týždeň v roku, že môžeme ruku k dielu priložiť počas celého roka. Občianske združenie sme si nechali riadne zaregistrovať, aby sme mali aj právnu subjektivitu na žiadanie sponzorských darov či uchádzanie sa o granty a dotácie na našu činnosť.

Zatiaľ sme hovorili o vašich aktivitách len všeobecne, skúsme teda byť konkrétnejší. Čo robíte, čo všetko už máte za sebou?

Naše aktivity sú zamerané pre všetky vekové kategórií ľudí, ale aj pre zvieratá. Prvou akciou, ktorú sme pripravili, bol Medzinárodný deň žien, kde sme na námestí rozdávali lístočky s rôznymi komplimentmi a takto sme ženám spríjemňovali ich sviatok. Zapojili sme sa tiež do Jarného čistenia cyklotrasy, ktoré organizoval Klub ochrancov zelene KOZEL, a počas ktorej sa podarilo vyzbierať 80 vriec odpadu. Veľmi vydarenou  akciou bola pomoc senickému útulku pre opustené zvieratá, v rámci ktorej sme zobrali psíkov na prechádzku – v tomto chceme pokračovať aj naďalej. Pomáhali sme na Bublinkovom dni pri DAVe, kde sa vyšantili nielen deti, ale aj my, a pravidelne sa zúčastňujeme na prednáškach a besedách „Buď hladný po informáciách“, ktoré organizuje Študentský parlament v Senici a ktoré sú zamerané na rôzne aktuálne spoločenské témy. V súčasnosti chystáme ďalšie menšie aktivity a zároveň sa budeme zapájať aj do rôznych podujatí v meste, ktoré organizujú iné subjekty. Stretnete nás napríklad na Leteckom dni detí, na Dni detí v Svetluške, na športovom podujatí Challenge Day, na pivnom Štramák feste, a určite jednou z najväčších akcií bude už spomínaný Senický týždeň dobrovoľníctva.    

Ako na vás reagujú ostatní mladí ľudia v Senici?

Musíme priznať, že zo začiatku sme sa báli, či sa naša činnosť uchytí. Ale postupne sa ľudia začínajú o združenie „Senica 2.0“ zaujímať, sami sa pýtajú, kto sme a čo robíme. Stretávame sa s pozitívnymi ohlasmi a čo nás teší, veľa mladých ľudí je ochotných nezištne pomáhať druhým.

Určite máte dvere otvorené aj pre ďalších dobrovoľníkov, ktorým nie je ľahostajné, ako sa v Senici žije a bude žiť…

Samozrejme, vítaný je u nás každý, kto chce pomáhať, komu nechýba úsmev na tvári, kto sa snaží byť lepším a kto má záujem meniť svoje okolie. Záujemcovia o dobrovoľníctvo sa môžu registrovať na našej webovej stránke www.senica20.sk, a potom už stačí len naplno sa zapojiť do pripravovaných akcií. Stretávame sa vždy raz do týždňa a na stretnutiam riešime organizačné záležitosti týkajúce sa akcií, rozdeľujeme úlohy, kontrolujeme ich plnenie a hlavne sa rozprávame a zabávame.

Čo ponúkate tým, ktorí neodolajú a stanú sa súčasťou vášho tímu?

Byť v tíme „Senica 2.0“ znamená nové možnosti, nové akcie, nové tváre, nové miesta na zdieľanie času s priateľmi. Pre dobrovoľníkov je najväčším prínosom rozvoj ich osobnosti. Dostanú sa do kontaktu s inými organizáciami, získajú zodpovednosť aj možnosť uplatniť vlastnú kreativitu a zrealizovať vlastné myšlienky. Hlavnou odmenou bude dobrý pocit z toho, že ste urobili niečo pre druhých.

 

  

 

 

     

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top