Connect with us

Profesionálny degustátor Tomáš Tureček: Milovníci vína idú stále viac po kvalite

Rozhovor

Profesionálny degustátor Tomáš Tureček: Milovníci vína idú stále viac po kvalite

Profesionálny degustátor Tomáš Tureček: Milovníci vína idú stále viac po kvalite

„Ľudia  sa už naučili víno vychutnávať a piť kvôli zážitku z chuti. Tých, ktorí vyhľadávajú kvalitu, je stále viac,“ tvrdí Tomáš Tureček, majifeľ firmy Víno Tureček z Vrádišťa. Napriek mladému veku už patrí nielen k úspešným vinárom Záhoria, ale aj ku skúseným degustátorom. 

Prezraďte, ako dlho sa vinárstvu venujete?

Prakticky od detstva. Rodičia ho robili na amatérskej úrovni, ako mnohí ďalší. Ja som tento odbor vyštudoval na vysokej škole a začal som sa mu venovať profesionálne.   

Aké vína vyrábate?

Firma Víno Tureček je mladá, vznikla v roku 2008 a zameriava sa na výrobu prívlastkového vína. Tým, že ide o malú rodinnú firmu, orientujeme sa hlavne na kvalitu – každoročne vyrobíme okolo 10 tisíc fliaš. Časť hrozna, ktoré spracovávame, pochádza z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a časť z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vlastné vinohrady nemáme, tak ďaleko sme sa ešte nedostali, aby sme vybudovali vlastné vinice. Je to však určite cieľ do budúcnosti. Kvalitu hrozna od dodávateľov pravidelne kontrolujeme a odrodovú skladbu máme stabilnú. Medzi naše nosné odrody patria predovšetkým klasické, archaické odrody, ako je napríklad Silvánske zelené. Víno však vyrábame moderným štýlom, na vysokej aromatike, so zvyškovým cukrom, takže mu dávame nový štýl.

Kde svoje vína ponúkate?

Myslím si, že trend vinoték nebol šťastný – mnohé vinotéky totiž nepochopili systém predaja a chcú hneď zarábať vo veľkom. Keď prihodia na fľašu sto percent, nemôžu sa čudovať, že im víno stojí. Na druhej strane som sa už presvedčil, že keď zákazník chce kvalitné víno, vie zájsť priamo za výrobcom. My do budúcnosti plánujeme vlastnú predajňu, kde budeme naše vína predávať za naše ceny.

Ako je to so Slovákmi a ich vzťahom k vínu? Vieme ho piť kultivovane?

Ľudia dnes už vedia víno koštovať aj oceniť. Koštovku v Radošovciach považujem z tohto hľadiska za najlepšiu v celom regióne, pretože kvalita vín je tu naozaj na vysokej úrovni. Sám sa ako predseda degustátorov snažím o to, aby šampióni výstavy skutočne odrážali vysokú kvalitatívnu úroveň.  Čo sa týka koncových zákazníkov, tí sú stále náročnejší a stále viac idú po kvalite. A tak to, samozrejme, má byť

Spomínate degustátorstvo, ktorému sa venujete na profesionálnej úrovni. Čo musí mať, resp. vedieť, dobrý degustátor?

Hovorí sa, že sú tri typy ľudí: niekto sa s talentom pre degustátorstvo narodí, ďalší sa to naučí, a potom je skupina, ktorá sa to nenaučí nikdy. Osobne si myslím, že sa to dá natrénovať, ale určité senzorické predpoklady musí mať človek vrodené. To je asi aj môj prípad. Rodičia mi vždy hovorili, že som veľmi fajnový, rád som vymýšľal rôzne chute a vône, čo som neskôr zúročil v degustácii. Aj v Českej republike som zaregistrovaný ako degustátor pre Národný salón vín a podobné prestížne súťaže. Pravidelne musím absolvovať náročné skúšky, takže sa tam dostane naozaj len špička. Dobrý degustátor musí mať určite vycibrenú chuť a čuch, hlavne však musí mať pamäť na chute a arómy. Ja vždy, keď konzumujem niečo nezvyčajné, napríklad špeciálne koreniny, ukladám si to do pamäte a potom to „párujem“ s vínom.

Máte nejaké obľúbené víno? Ktoré vám chutí najviac?

Mám rád dobré víno. Nie sú to konkrétne vybrané odrody, je to skôr podľa nálady. Sám na sebe zisťujem, že ako človek starne, chute sa mu menia. Keď som býval mladší a veľa som toho ešte o víne nevedel, mal som rád Iršaie a Muškáty, pretože dobre voňali. Naša firma sa špecializuje na vína prívlastkové, s vyšším obsahom cukru, registrujeme však, že klienti postupne začínajú uprednostňovať suché vína. A k nim sa postupne „prepíjam“ aj ja.

Medzi ocenenými vínami je aj váš Sauvignon, ktorý získal titul „šampión odrody“.  Čím podľa vás porotu oslovil?

Asi to bude tým, že je to „dieťa šťasteny“. Konkurencia v Sauvignonoch bola veľmi silná, asi najsilnejšia zo všetkých odrôd, preto ma tento úspech mimoriadne teší. Dnes majú vinárstva technológie nastavené veľmi podobne, takže v súťažiach je to vždy len o maličkostiach, minimálnych rozdieloch, o tom, čo tam kto vie pridať navyše. A my sme tam zrejme to „čosi“ naviac mali.

 

 

 

 

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top