Connect with us

Výstavu vín v Radošovciach neprekazili ani vlaňajšie mrazy

Téma

Výstavu vín v Radošovciach neprekazili ani vlaňajšie mrazy

Výstavu vín v Radošovciach neprekazili ani vlaňajšie mrazy

RADOŠOVCE (mk) – V radošovskom dome kultúry sa v nedeľu 16. apríla zišli milovníci dobrého vína zo širokého okolia. Vinohradnícky spolok Radošovce totiž pripravil tradičnú regionálnu výstavu vín, ktorá je najväčším podujatím tohto druhu na Záhorí.

Výstavy vín majú v Radošovciach viac ako 40-ročnú tradíciu a konajú sa vždy na Veľkonočnú nedeľu. Pre vinohradníkov a vinárov predstavujú vynikajúcu príležitosť stretnúť sa a predstaviť to najlepšie, čo sa im podarilo vyrobiť. Tento rok bolo na výstave prezentovaných 855 vzoriek vín, z toho 492 bielych, 265 červených, 66 ružových a 32 ovocných.

Aj vínko z Chille

Počet vzoriek organizátorov príjemne prekvapil a potešil. „Minuloročná sezóna bola náročná, pretože po jarných mrazoch na západnom Slovensku, najmä v okolí Radošoviec a na blízkej Morave, pomrzlo množstvo úrody. Našťastie to, čo zostalo, sa javí byť veľmi pekné a dobré,“ prezradil organizátor výstavy Viktor Greč. Väčšina prezentovaných vín z tohtoročnej výstavy pochádzala od vinohradníkov a vinárov z okresu Skalica, zastúpená však už tradične bola aj Malokarpatská oblasť a Morava. „Raritou je víno z Francúzska, Nemecka, a jedno víno dokonca pochádza až z Chille,“ uviedol V. Greč. Keďže v posledných rokoch stúpa počet ovocných vín, organizátori minulý rok rozšírili súťažné kategórie aj o tento druh, ktorý si získava stále viac priaznivcov.

Šampiónmi Chardonnay a Nitria

Na výstave vín v Radošovciach sa aj oceňovalo. Všetky prihlásené vína totiž prešli hodnotením degustačnej komisie, ktorá rozhodla o udelení cien pre tie najepšie. Šampiónom

bielych vín sa stalo Chardonnay 2016 z Vinárskeho domu Petra Podolu Kopčany, titul šampión červených vín bol udelený Nitrii Štefana Beňu z Petrovej Vsi, šampiónom ružových vín je Rosé od firmy Chateau Modra a za šampióna ovocných vín bolo vyhlásené Šípkové víno od spoločnosti Ovocinár Skalica. Cenu starostu obce Radošovce za najvyššie hodnotené víno z Radošoviec získal Peter Kudláč a Cenou primátora mesta Holíč za najlepšiu kolekciu vín bol ohodnotený Vinársky dom P. Podolu Kopčany. Okrem hlavných cien 66-členná degustačná komisia udelila aj 15 titulov „šampión odrody“.

Testovali aj porovnávali  

Keďže návštevníci výstavy chceli spoznať, aké víno vyrábajú skutoční majstri, práve ocenené vína sa míňali najrýchlejšie. Niektorí však dali prednosť svojim obľúbeným a osvedčeným odrodám, alebo koštovali vína, aké sami vyrábajú. To bol aj prípad Seničana Mariána Slobodu, ktorý vinohradníči v Koválovci. „Pozemky som zdedil po rodičoch, vinohrad som však vybudoval sám. Venujem sa mu už 38 rokov a dnes je to môj najväčší koníček na dôchodku. Na výstave som sa zameral na odrody, ktoré sám pestujem, aby som si vedel urobiť obraz a porovnať kvalitu,“ prezradil bývalý pedagóg. Dodal, že popri odrode Rulandské šedé vo svojom vinohrade pestuje aj novú rakúsku odrodu Roesler, ktorá zatiaľ v záhorskej oblasti nie je veľmi rozšírená. V každom prípade je však mimoriadne zaujímavá, pretože  má vysokú odolnosť voči hubovým chorobám a navyše je aj mrazuodolná.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top