Connect with us

O svadobnej sezóne s fotografom Adamom Húšekom

Rozhovor

O svadobnej sezóne s fotografom Adamom Húšekom

O svadobnej sezóne s fotografom Adamom Húšekom

S príchodom jari sa nezadržateľne blíži aj hlavná svadobná sezóna. Aby bol tento slávnostný deň pre zaľúbencov naozaj dokonalý, nemôže sa zaobísť bez výborného svadobného fotografa, ktorý zveční jeho najkrajšie okamihy svojím objektívom. Prinášame vám rozhovor so senickým rodákom, s fotografom a členom Asociácie slovenských svadobných fotografov Adamom Húšekom.

Ako sa pripravuješ na nastávajúcu svadobnú sezónu?

Zatiaľ oddychujem a naberám inšpiráciu, pretože keď to začne, vie to byť dosť hektické. Samotné fotenie, následné triedenie fotiek a úprava. Väčšina ľudí má dovolenku v lete, no svadobný fotograf až v zimných mesiacoch. Ale už sa veľmi teším. Inak, prípravy nie sú nijako špeciálne. Treba skontrolovať techniku, vyžehliť košele a ísť na to.

Kde naberáš inšpiráciu na fotenie?

Každý fotograf musí mať predstavivosť a vlastný vkus. Samozrejme, sledujem aj zahraničných fotografov, pretože tak ako v iných oblastiach, aj svadobná fotografia je vo svete vnímaná pokrokovejšie. Našťastie, aj na Slovensku je mnoho talentovaných fotografov, ktorí majú cit pre to, čo robia. Osobne sa snažím každým rokom zlepšovať po technickej stránke, ale aj v nápadoch a kompozíciách.

Už rok si členom Asociácie slovenských svadobných fotografov. Prinieslo to u teba nejaké zmeny?

Toto členstvo si veľmi vážim, keďže kritériá prijatia sú veľmi náročné. Ako som hovoril, aj v našej malej krajine je mnoho talentov a takí patria aj do Asociácie. Je to hlavne skvelá partia ľudí s rovnakými pracovnými radosťami i starosťami, takže si rozumieme, a vieme sa pochopiť a pomôcť si.

Tvoje fotografie sú veľmi romantické. Kde najradšej fotíš?

Myslím si, že príroda dokáže tú svadobnú a zamilovanú atmosféru podtrhnúť najlepšie, preto väčšina mojich fotografií vzniká na poliach, lúkach, v lesoch, pri jazerách a pod. Tam vyzerá láska najprirodzenejšie a príroda dotvára emóciu. Novomanželia sa navyše cítia pri fotení príjemnejšie, keďže tam zväčša okrem nás nikto nie je.  Samozrejme, krásne fotky sa dajú vymyslieť skoro všade. Mám rád aj zaujímavé budovy alebo staré mestské uličky. Je to aj o vzájomnej dohode s konkrétnym párom, ale svadobné fotenie v ateliéri odmietam. To by malo podľa mňa zostať v dobe minulej.

Svadobné fotenie nie je len o portrétoch. Čo ešte k nemu patrí?

Mám vo zvyku robiť aj predsvadobné fotografie. Nazývam to rande, pretože ide naozaj o také zinscenované rande, ale je to veľmi milé, pretože budúci novomanželia si aspoň natrénujú fotenie a počas toho svadobného sú už uvoľnenejší. Potom príde deň D, kedy sa fotia prípravy, obrad, hostina aj zábava. Všetko je fotené formou reportáže, aby bol celý deň zaznamenaný so všetkým dôležitým, a hlavne so všetkými krásnymi emóciami, ktoré svadba prináša. Niekedy fotím počas tohto dňa aj portréty, ale ja osobne mám radšej, keď ich robíme v iný deň. Na krásne fotky treba aj dostatok času a málo stresu, a to je vo svadobný deň niekedy naozaj ťažké dosiahnuť.

Čo by si poradil budúcim novomanželom?

Najmä, aby sa pri fotení uvoľnili a nechali si na fotenie dostatok času. Pri fotení nejde o život a mali by si to užiť. Keď pár do mňa vloží dôveru v ich svadobný deň, tak ich určite nemienim sklamať.

Kristína Janšáková

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top