Connect with us

Na radimovskej koštovke aj ocenenie In memoriam

Téma

Na radimovskej koštovke aj ocenenie In memoriam

Na radimovskej koštovke aj ocenenie In memoriam

RADIMOV (mk) – V sobotu 18. marca sa v radimovskom dome kultúry po roku opäť zišli pestovatelia ovocia, výrobcovia destilátov aj milovníci páleného. 21. ročník obľúbenej koštovky, ktorá patrí k najväčším podujatiam tohto druhu na Slovensku, ponúkol 1400 vzoriek ovocných destilátov zo všetkých kútov republiky, ale aj z Českej republiky a Rakúska.

Koštovke predchádzala degustácia, na ktorej pod vedením profesora Júliusa Forsthoffera zaslané vzorky hodnotilo 107 degustátorov v 36-tich hodnotiacich komisiách. Odborníci rozhodli, že titul „šampión výstavy“ za najlepšiu slivovicu prináleží Ladislavovi Provazníkovi z Radimova, ktorý rovnaké ocenenie za rovvnakú vzorku získal aj vlani. Prvé miesto v slivovici obsadil Jozef Vanek z Radimova a druhý skončil Žán z Oreského. Najlepšou marhuľovicou sa môžu pochváliť Vladimír Ružička z Gbiel, najlepšiu jablkovicu vyrobili Ján Nemšovský zo Skalice, za broskyňovicu bol ocenený Ivan Kubina mladší zo Sekúľ a najlepšiu oskorušovicu zo Záhoria má Viera Mikičová z Radimova. Ceny za najlepšie destiláty už tradične odovzdávali predstavitelia Slovenského Rádu rytierov destilátov. Tentoraz medzi nimi po prvý raz chýbal hlavný organizátor radimovskej koštovky a predseda ZO SZZ Radimov Ľuboš Mikič, ktorý vo februári nečakane navždy opustil naše rady. Práve vďaka jeho obetavosti a nevšednému organizátorskému nadšeniu získala radimovská koštovka „punc“ vysokej značky kvality. Za celoživotnú prácu v oblasti liehovarníctva a pestovateľského pálenia v regióne Záhorie mu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR udelilo striebornú medailu In memoriam. Do organizácie podujatia sa už v minulosti zapájala aj manželka zosnulého Viera, ktorá teraz prevzala organizátorskú štafetu. „Sezóna bola síce na úrodu slabšia, lebo veľa ovocia pomrzlo, ale kvalita destilátov z roka na rok stúpa. Zásluhu na tom má najmä osveta, ku ktorej patria aj ochutnávky,“ uviedla pre Záhorák. Podľa Viery Mikičovej pestovatelia do zberu ovocia a nakladania kvasov investujú množstvo energie a práce, pretože ich cieľom je získať ten nakvalitnejší destilát.  „Na takýchto akciách sa veľa o všetkom rozprávajú, navzájom si odporúčajú pálenice. Veľkú osvetu pri zvyšovaní kvality pálenky robí predovšetkým Slovenský Rád rytierov destilátov,“ zdôraznila. Radimovská koštovka 21. ročníkom otvorila novú kapitolu svojej existencie a všetci zainteresovaní chcú urobiť všetko pre to, aby jej prestíž zostala naďalej zachovaná.

Foto M. Hollý, ezahorie.sk

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top