Connect with us

Premnožené daniele ničia na Záhorí úrodu

Spravodajstvo

Premnožené daniele ničia na Záhorí úrodu

Premnožené daniele ničia na Záhorí úrodu

Popri ceste zo Senice do Holíča, ale aj v ďalších lokalitách Záhoria, možno vidieť mnohopočetné stáda danielov. Spásajú úrodu na poliach a obrovské škody spôsobujú poľnohospodárom aj drobným záhradkárom.

„V Uníne s tým máme veľký problém. Ľudia sa snažia opäť si vysadiť ovocné stromy vo vinohradoch za dedinou, ale zver im to totálne ničí. Cez pozemky vedú trasy zveri do polí, je tam vydupaná tráva a zničené stromčeky. Nepomáha ani to, že ich máme jednotlivo ohradené pletivom,“ tvrdí  jedna z obyvateliek obce. Aj predseda Poľnohospodárskeho družstva Radošovce Jozef Ivánek hovorí o obrovských škodách, ktoré pácha premnožená danielia zver. „Sú tu veľké stáda, v ktorých je aj 120 zvierat. Spásajú všetko zelené, teraz je to hlavne repka a pšenica,“ uviedol pre Záhorák. Družstvo už napevno oplotilo 7 kilometrov obhospodarovanej plochy, podľa J. Ivánka je to však nedostatočné. „Keď oplotenie nie je okolo celého územia, nemá to žiaden efekt. Ohradiť ale 50 či 60 kilometrov plochy je nereálne,“ zdôraznil. Podľa záhradkárov zo Záhoria je premnoženie danielej zveri výsledkom hospodárenia poľovníkov. „Kedysi tu bola z vysokej zveri len srnčia, ktorá nenarobila také škody, ako 100-kusové stáda danielov. Daniele sem však poľovníci introdukovali pred približne 20-timi rokmi, pravdepodobne preto, lebo sú ďaleko väčšie ako srnčia zver, takže aj úžitok je väčší. Nechali ich namnožiť do neúmerných počtov a situácia sa im vymkla z rúk,“ konštatujú v diskusii na sociálnej sieti.

Kompenzácia škôd je minimálna

Podľa riaditeľky Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Senici Kataríny Krčovej sa o problematike škôd spôsobených na poľnohospodárskych plodinách v dôsledku premnoženia raticovej zveri v okresoch Senica a Skalica rokovalo na regionálnej úrovni už viackrát. Na zasadnutiach nechýbali samotní poľnohospodári a spoločne sa snažili nájsť prijateľné riešenia. „Najväčšie škody spôsobuje predovšetkým danielia, ale aj jelenia a diviačia zver, ktorá je v našich lokalitách výrazne premnožená. Budovanie elektrických plotov, ohradníkov a pachových plašičov predstavuje pre poľnohospodárov vysoké náklady s takmer nulovým efektom. Kompenzácia škôd zo strany poľovných združení je minimálna a v niektorých prípadoch žiadna, pretože uhradiť spôsobené škody v plnej výške by bolo pre nich likvidačné,“ hovorí K. Krčová. Jednou z možností, ako škody aspoň čiastočne eliminovať, je podľa jej slov výrazné navýšenie plánov odstrelu raticovej zveri. Tie sa však odvíjajú od sčitovania a nahlasovania stavov zveri poľovnými združeniami, ktoré nezodpovedajú reálnym počtom. „Spôsobené škody pravidelne v našom regióne monitorujeme a získané podklady zo strany poškodených poľnohospodárov predkladáme na zasadnutiach poradného zboru a na chovateľských radách, kde máme zástupcov. Najväčšie škody sú v tomto období na plodinách repky, ktorá sa ako prvá plodina po zime zazelenala, a zveri veľmi chutí. Medzi ďalšie postihnuté plodiny patria jačmeň, pšenica a kukurica,“ dodáva K. Krčová.

Foto: Yvet Tóth    

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top