Connect with us

Pravé orechové musí voňať, chutiť a robiť radosť…

Rozhovor

Pravé orechové musí voňať, chutiť a robiť radosť…

Pravé orechové musí voňať, chutiť a robiť radosť…

Môžu byť sladké koláče chutné a roveň aj zdravé? Môžu! Presvedčí vás o tom Lozornianka Ingrid Vojtková, ktorá na výrobu svojich koláčikov používa len tie najkvalitnejšie suroviny, od vajíčok v bio kvalite cez čerstvú múku pomletú na mlyne až po domáce džemy, sezónne ovocie, pravú vanilku či med od skúseného včelára. Mamička troch chlapcov premenila svoju záľubu na profesiu a v cukrárskom remesle sa neustále zdokonaľuje nielen doma, ale aj v zahraničí.

Pôvodne ste vyštudovali manažment. Prečo ste sa nakoniec rozhodli venovať niečomu úplne inému?

Manažment som vyštudovala, to je fakt, ale nebolo to pre mňa to pravé orechové. Pretože pravé orechové musí voňať, chutiť, a musí robiť radosť. Vedela som, že mojou láskou je pečenie, a tomu sa chcem venovať. Musím však priznať, že aj pri pečení či komunikácii so zákazníkmi často využívam poznatky, ktoré som získala pri štúdiu manažmentu.

Pečenie sa teda stalo vašou profesiou. Ako ste sa k nemu vlastne dostali?

Moja láska k pečeniu začala už v detstve, keď som s radosťou pomáhala v kuchyni mojej mame a starej mame. Vypekali sme nielen koláče, ale aj väčšie dielka, napríklad torty. Mama mi zvykla vravievať: „Si ako teta Anka“. Vždy som sa nad tým zasmiala, no bol to trademark hodný majstra. Teta Anka totiž pekávala celej dedine, vrátane osláv a svadieb aj pre dvesto ľudí. Pamätám si tiež, ako si mama lepila sladké recepty do žošita a mala ich neúrekom. Boli to také tie staré recepty z časopisov a kníh, a ja som neustále do nich nahliadala. Mali sme aj malý zošit, do ktorého sme si zapisovali naše domáce recepty. Som šťastná, že mi zostali a chystám sa do nich opäť nazrieť, keď budem mať viac času.

Spomínate si ešte na svoj prvý sladký výtvor?

Tak na ten si pamätám veľmi dobre. So sestrou sme chceli niečo vymyslieť a raz sme sa rozhodli, že urobíme rodičom radosť. Nevedeli sme, čo „ukuchtiť“, tak sme si obzreli špajzu a našli vanilkový prášok, formu na puding a lentilky. Uvarili sme vanilkový puding a keď stuhol, vyklopili sme ho na tanierik a obsypali lentilkami. Obe sme tanier niesli rodičom do obývačky a boli sme na naše dielko nesmierne pyšné.

Dnes ste už o riadny kus ďalej, vaše koláče sú veľmi chutné, atraktívne a žiadané. Odkiaľ pochádzajú recepty, ktoré pri pečení používate?

Mojou prioritou je neustále objavovať nové chute a vytvárať jedinečné, autorské recepty.

Rada sa nechávam inšpirovať zahraničnými receptami, no nepreberám ich, využijem len ich základ a podstatnú časť receptu potom už tvoria moje vlastné nápady. Veľmi rada skúšam, testujem a experimentujem, a musím povedať, že zatiaľ ma moje chuťové poháriky nesklamali.

Inšpiráciou sú pre vás určite aj kurzy, ktoré ste absolvovali…

Áno, kurzy v zahraničí sú skvelé. Vďaka nim sa presvedčím, či to, čo robím, robím správne, alebo sa naopak v niečom musím zlepšiť. Rada chodievam hlavne na kurzy do Čiech, ale pred koncom minulého roka sa mi podarilo absolvovať jeden kurz aj v Paríži. Bol to môj veľký sen, ktorý som si splnila. Zažila som 5 dní úžasnej atmosféry v škole pečenia, plné vôní, skvelých receptov a výnimočných ľudí. Bolo to veľmi inšpirujúce a verím, že sa tam ešte vrátim. V budúcnosti by som však rada navštívila podobné kurzy aj v Británii a Taliansku, a mojou túžbou je absolvovať aj akadémiu výroby gelata – zmrzliny, ktorá je však časovo náročná.

Máte nejaký obľúbený druh koláčov, ktoré pečiete obzvlášť rada?

Na prvom mieste sú u mňa tortičky. Moje najobľúbenejšie koláčiky pochádzajú z francúzskej kuchyne, sú to tartaletky, makarónky či profiterolky. Rada však pečiem aj cheesecaky.

Čím sú vaše koláče originálne?

Moje koláčiky sú výnimočné tým, že nikdy pri nich nepodvádzam pri surovinách. Než by som použila nekvalitné suroviny, radšej nebudem piecť vôbec. Chuť sa oklamať nedá, aj keď výrobok na konci dňa možno nebude najlacnejší. Chuť je zmysel, ktorý nám prináša pôžitok, je to spôsob, akým objavujeme nepoznané. Preto je pre mňa prvoradé nerobiť v chuti žiadne kompromisy. Moja značka Inga´s cookies nepozná umelé sladidlá, „éčka“ ani iné syntetické náhrady všetkých tých úžasných vecí, ktoré nám do kuchyne priniesla príroda. Pečiem poctivo, zdravo a chutne, z čerstvých surovín. Moje cukrárske výtvory je možné ochutnať na oslavách, svadbách a rôznych podujatiach, pričom sú vždy pripravené na mieru, aby vyhoveli požiadavkám a nárokom zákazníkov. A predovšetkým aby im osladili život.

 kolacexx

kolače1

kolače2

kolače3

kolače4

kolače6

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top